WordPress
Različica 3.6

Osebna Semantična Platforma za Objavljanje

Za začetek

Dobrodošli. WordPress je zame zelo poseben projekt. Vsak razvijalec in sodelavec prispeva nekaj edinstvenega - in skupaj sestavimo nekaj čudovitega, na kar sem jaz zelo ponosen. Tisoče ur je šlo v WordPress in namenili smo se ga še izboljšati. Hvala, ker ste izbrali WordPress.

— Matt Mullenweg

Namestitev: 5-minutna namestitev

 1. Odpakirajte paket v prazno mapo in naložite vse na spletno mesto.
 2. Odprite wp-admin/install.php v vašem brskalniku. Postopek vas bo popeljal čez pripravo wp-config.php datoteke z vašimi podatki.
  1. Če, iz katerega koli razloga, to ne bo delovalo, ne skrbite. Ne deluje na vseh spletnih ponudnikih. Odprite wp-config-sample.php z urejevalnikom besedil kot je Notepad++ ali podobnim, in vnesite svoje osebne nastavitve.
  2. Shranite datoteko kot wp-config.php in jo naložite na strežnik.
  3. Odprite wp-admin/install.php v vašem brskalniku.
 3. Ko je enkrat konfiguracijska datoteka pripravljena, bo namestitev pripravila vse tabele v bazi potrebne za vaš blog. V primeru napake preverite vašo wp-config.php datoteko in poskusite znova. Če se napaka znova pojavi, obiščite stran podpornih forumov (angleščina) z vsemi podrobnostmi, ki jih lahko napišete.
 4. Če niste vpisali gesla, bo geslo samodejno nastavljeno. Če niste napisali uporabniškega imena, bo izbrano ime admin.
 5. Namestitev vas potem mora pripeljati na stran za prijavo. Prijavite se z uporabniškim imenom in geslom, katerega ste izbrali med namestitvijo. Če gesla niste podali, je bilo le to za vas pripravljeno - da ga spremenite, kliknite na 'Profil'.

Posdabljanje

Uporaba samodejnega posodabljanja

Če posodabljate iz različice 2.7 ali višje, je na voljo samodejno posodabljanje:

 1. Odprite wp-admin/update-core.php v vašem brskalniku in sledite navodilom.
 2. Ste pričakovali več? To je vse!

Ročno posodabljanje

 1. Preden karkoli naredite, se prepričajte da imate varnostne kopije vseh datotek, ki ste jih spremenili kot naprimer index.php ali celotno mapo wp-config/.
 2. Izbrišite stare WordPress datoteke, pri čemer shranite tiste, katere ste spremenili.
 3. Naložite nove datoteke.
 4. Usmerite vaš brskalnik na /wp-admin/upgrade.php.

Migracija iz drugih sistemov

WordPress lahko uvozi podatke iz veliko drugih sistemov. Najprej morate WordPress namestiti in nastaviti kot je opisano zgoraj, preden uporabite orodja za uvoz.

Sistemske zahteve

Priporočila

Spletni Viri

Če imate vprašanje, ki ni odgovorjeno zgoraj, prosim uporabite to množico bogatih (angleških) spletnih virov:

WordPress Codex
Codex je enciklopedija za WordPress. To je najbolj popoln vir informacij za WordPress, ki je na voljo.
WordPress Blog
Tukaj boste našli najnovejše WordPress posodobitve in novice. Najnovejše novice so privzeto na voljo prek vaše Delovne mize.
WordPress Planet
WordPress Planet je kraj, kjer se najdejo najrazličnejše novice iz WordPress vse naokoli.
WordPress Podporni forumi
Če ste iskali povsod in še kar ne najdete odgovora, so forumi zelo aktivni in polni članov skupnosti, kateri so pripravljeni priskočiti na pomoč. Za dober odgovor poskrbite, da boste vaš problem zelo dobro opisali.
WordPress IRC Kanal
Obstaja tudi spletni kanal za klepetanje, ki je uporabljen za diskusijo med uporabnki WordPress-a in občasno za podporo. Zgornja povezava na wiki vas bo usmerila nanj. (irc.freenode.net #wordpress)
WordPress Slovenija
Občasno je pa tudi kakšna objava na strani sl.wordpress.org, kjer so na voljo tudi najnovejše prevedene datoteke za WordPress v slovenščini

Končne opombe

Delite z drugimi

WordPress nima nobene multi-miljonske kampanje za pridobivanje sredstev ali sponzorjev, imamo pa nekaj boljšega —vas. Če uživate z WordPress-u, potem ga predlagajte prijatelju, pomagajte z namestitvijo nekomu manj spretnemu ali pišite avtorjem prispevkov, ki so nas spregledali.

WordPress je uradno nadaljevanje b2/cafélog, od Michela V. Delo je bilo nadaljevano s strani WordPress razvijalcev. Če bi radi podprli WordPress, prosim, razmislite o donaciji.

Licenca

WordPress je svobodno programje in je posredovano pod pogoji GPL različice 2 ali (po želji) katere koli novejše različice. Poglejte license.txt.