blagovna znamka podjetja

Blagovna znamka podjetja

Ob odprtju podjetja je treba razmisliti o marsičem. Vedeti moramo, s čim se bomo ukvarjali, kakšna bo oblika podjetja, kje bo lokacija poslovanja. Imeti moramo izpolnjene vse pogoje, da lahko začnemo z neko dejavnostjo.

Pomembno vprašanje je tudi blagovna znamka. Blagovna znamka je namenjena prvemu stiku med podjetjem in strankami. Gre namreč za ime podjetja oziroma serije izdelkov / storitev, za logotip, pod katerim se določene izdelke oglašuje. Glede na to, da je pogled na blagovno znamko prva asociacija, ki se uporabnikom utrne, je smiselno temu področju nameniti nekaj časa za razmislek. Po drugi strani pa vam priporočate, da se odločite tudi za njeno registracijo, če je to možno in smiselno

Ime podjetja

Ime podjetja je komponenta, ki spada pod blagovno znamko. Priporočljivo je, da je ime čim bolj enostavno, da hitro pade v uho in si ga stranke prej zapomnijo. Po drugi strani naj bi bilo iz imena razvidno, s katero dejavnostjo se neko podjetje ukvarja.

Pri imenu podjetja se je treba tudi pozanimati, da tega ne uporablja podjetje, ki deluje v isti ali podobni panogi. To bi bilo namreč lahko vir zmede in prevar.

Logotip

Tudi logotip je ena izmed komponent blagovne znamke. Gre za kombinacijo črk, barv in oblik, za katero se odloči podjetja, da se loči od konkurence. Smiselno je temu področju nameniti nekaj časa in izbrati res takega, ki se bo skladal z vizijo podjetja, po drugi strani pa pritegnil pozornost. Če gre za prodajo ekoloških izdelkov, je smiselna raba zelene barve, s čimer se poudari poslanstvo podjetja. Če bi radi v hipu pritegnili pozornost in poudarili samozavestno držo podjetja, uporabimo rdečo.

Zaščita blagovne znamke

Kot smo že omenili, je priporočljivo, da zaščitite blagovno znamko podjetja. Tako boste prepoznavne simbole podjetja zavarovali pred morebitnimi zlorabami s strani konkurence. Verjetnosti zanje se še posebej povečajo, če gre za uspešno in prepoznavno podjetje. V tem primeru se marsikdo želi okoristiti na račun njihovega ugleda.