Davčne blagajne: ko internetne povezave ni

Po oceni Fursa je v Sloveniji približno 80 tisoč davčnih zavezancev, ki bodo v naslednjih tednih začeli uporabljati davčne blagajne.

Za delovanje davčnih blagajn, ki bodo v obvezno uporabo prišle z 2. januarjem 2016, bo potrebna med drugim tudi internetna povezava (na finančnem ministrstvu sicer dopuščajo možnost izjem, ki nimajo možnosti dostopa do interneta). Če dostopa do interneta ali centralnega informacijskega sistema Fursa ne bo – sistem davčnih blagajn je namreč povezan s Fursovim sistemom –, bo davčna blagajna brez povezovanja na finančno upravo izdala račun, ki pa ne bo vseboval enkratne identifikacijske številke, temveč le zaščitno številko izdajatelja računa.

Ne pozabite na vezano knjigo!

V primerih okvare, izpada elektrike in podobnih izjemnih primerih, ko uporaba blagajne ne bo mogoča, bodo zavezanci imeli možnost izdajanja računov z uporabo vezane knjige račune, izdane račune pa bodo naknadno verificirali pri Fursu. Ne pozabite, vezano knjigo je potrebno pred prvo uporabo potrditi pri finančni upravi, potrditev lahko opravite tudi prek sistema eDavki. Brez potrjene vezane knjige ne boste morali izdati računa.

Kako do namenskega digitalnega potrdila?

Davčni zavezanci, ki ustrezajo pogojem poslovanja z davčnimi blagajnami, za delovanje davčnih blagajn potrebujejo namensko digitalno potrdilo, ki bo služilo izmenjavi podatkov o računih in poslovnih prostorih. Vlogo za izdajo le-tega je možno prek portala eDavki, prevzem je možen v roku 15 minut od oddaje zahtevka prek portala za prevzem namenskih digitalnih potrdil za izvajanje postopka potrjevanja računov. Potrdilo bo služilo identifikaciji v postopku elektronske izmenjave podatkov s finančno upravo in za elektronsko podpisovanje podatkov o računu v postopku potrjevanja računov.