kateri tiskalnik je pravi

Katere so glavne vrste kopirnih strojev?

Kopirni stroji, tiskalniki, multifunkcijske naprave… Danes lahko rečemo, da vse to lahko označuje isto napravo, saj je tehnologija tako napredovala, da ne potrebujemo več raznovrstnih naprav, da bi dosegli te učinke. Tako tiskanje, fotokopiranje, skeniranje in še mnogo več nam omogoča zgolj ena sama naprava. Pa si poglejmo, katere so glavne kategorije kopirnih strojev.

Najenostavnejši za domačo uporabo

Najprej naj omenimo tiskalnike, po katerih je največ povpraševanja. To so tiskalniki, ki jih imamo doma. Omogočajo nam, da lahko na lastno pest natisnemo določene dokumente, da naredimo kopije želenih listin in da prek skeniranja vsebino na papirju prenesemo v digitalno obliko. Taki tiskalniki so cenovno zelo ugodno. Nudijo nam vse najnujnejše funkcije. Seveda pa si ne moremo obetati kakšne posebne kvalitete.

Taki tiskalniki so na voljo že za nekaj 10 evrov. Prednost je njihova majhnost in lahkost. To pomeni, da jih lahko postavimo kar na omarico ali na pisalno mizo. Tako tudi v majhnih stanovanjih prostor ne more biti problem. Taki tiskalniki so pri tiskanju počasni. Obojestransko tiskanje moramo dostikrat izvajati ročno. Stalno moramo posegati v proces tiskanja, dovajati nove liste in menjavati kartuše.

Kopirni stroji za rabo v podjetju

Po drugi strani so nam na trgu dostopni tiskalniki, ki nudijo že zelo kvalitetne rezultate. Seveda je cena posledično dosti višja. Taki tiskalniki pa so tudi masivni in večjih dimenzij. Pred nakupom moramo torej razmisliti, če imamo dovolj prostora, kjer bomo lahko tako napravo postavili.

Je pa seveda hitrost bistveno boljša. Tudi kakovost rezultatov je na dosti višjem nivoju. Prednost je, da lahko tiskanje tak tiskalnik izvaja dokaj samostojno. Kapaciteta za papir je dosti večja, avtomatsko obojestransko tiskanje je običajno vgrajeno. Kakovost rezultatov je taka, da gradivo lahko brez slabega občutka delimo s svojimi strankami in s poslovnimi partnerji.

Industrijski kopirni stroji

Taki tiskalniki so primerni zgolj za panoge, ki se s tiskanjem profesionalno ukvarjajo in ki potrebujejo specifične funkcije, ki z drugimi tiskalniki niso dosegljive. Sem uvrščamo 3D tiskalnike, UV tisk in podobno. Gre za drago investicijo, ki pa se bogato obrestuje tistim, ki to res potrebujejo.