Nasveti za delo v virtualni pisarni

Virtualna pisarna oziroma delo od doma je način dela, za katerega se odloča čedalje več podjetij. Virtualna pisarna predstavlja prednosti tako za delodajalca kot za zaposlenega. Podjetnik se izogne stroškom za nakup / najem poslovnih prostorov, zaposleni pa prihrani na času in denarju za vožnjo na in z delovnega mesta. Marsikomu je tak način dela pisan na kožo. Potrebne pa je tudi veliko samodiscipline. Da bi vzpostavili produktivno delovno okolje v zavetju svojega doma, si lahko pomagate s spodnjimi predlogi.

Kotiček za opravljanje dela

Pomembno je, da imate doma sobo ali del nje, ki je namenjena izključno opravljanju dela in nobeni drugi dejavnosti in kjer vas nihče ne bo motil. Na tak način boste lažje ločili poklicno življenje od zasebnega.

Ne izolirajte se

Kljub temu, da s sodelavci med delom niste v istem prostoru, je pomembno, da ste z njimi v stalnem stiku preko raznih spletnih orodij (Skype, Facebook in druge). Z rednim medsebojnim usklajevanjem bo delo potekalo bolj tekoče, sodelavci pa boste imeli večji občutek povezanosti. Pomembno je tudi, da, čeprav delate od doma, greste čim bolj pogosto med ljudi.

Načrtovanje odmorov med delom

Tako kot imate lahko po eni strani doma veliko motenj, ki vas odvračajo od dela, je slabost tudi v tem, da ni tam nikogar, ki bi vam določil premor med delom. Tako se morate sami organizirati tako, da ne ostanete ure in ure pred računalnikom, ampak poskrbite za vmesne pavze, prigrizke in razgibavanje. Tako boste poskrbeli za svoje dobro počutje, povečala pa se bo tudi delovna produktivnost.

Preoblecite se

Čeprav se vam zdi ideja o tem, da bi delovne obveznosti opravljali kar v pižami, mamljiva in dejansko si to lahko privoščite, če delate od doma, boste bolj produktivni, če se boste preoblekli v kaj drugega. Če se boste oblekli, kot da bi dejansko šli v službo, boste avtomatsko lažje začeli opravljati tekoče delovne obveznosti.

Ostanite organizirani

Da bi lažje razporedili delovne obveznosti v virtualni pisarni, si pomagajte s koledarjem, seznamom obveznosti itd. v fizični obliki ali kot aplikacije na pametnih napravah. Označite si, do kdaj morate izpeljati določene obveznosti. Tako si boste lažje postavili prioritete in se držali zastavljenih rokov.

Kljub temu, da ima virtualna pisarna številne prednosti pa je treba vedeti, da tak način dela ni pisan na kožo vsem. So ljudje, ki potrebujejo nadzor, da bi lahko ostali zbrani in produktivni. V tem primeru bo odločitev za delo v pravi pisarni, bolj smiselna.

Vir: more.com