črnilo

Nekaj načinov, kako privarčevati na črnilu

Črnilo pri tiskanju predstavlja glavni strošek, zato je dobro, če poznamo možnosti, kako na njem prihraniti. Kljub temu, da na kratek rok razlika ne bo opazna, pa bodo ob upoštevanju določenih trikov ob koncu leta stroški za tiskanje bistveno nižji, kot bi bili sicer.

Razmislite, preden nekaj natisnete

Preden nekaj natisnete, se vprašajte, če je to res potrebno. Če imate pred sabo cel dokument, za vaše potrebe za zadošča le en izsek, potem natisnite le tisto. Še posebej bodite pozorni v primeru, ko tiskate s spletnih strani. V tem primeru je namreč poleg besedila po navadi še ogromno drugih komponent, ki jih ne potrebujete. Zato je bolje, če najprej stran skopirate v Word, potem pa izbrišete nepotrebne sestavine.  Če dokument tiskate z namenom, da ga boste nekomu pokazali, je boljše, če ga posredujete kar preko elektronske pošte. Če ga potrebujete za svojo rabo, ga lahko namesto tega shranite na računalniku.

Črno-belo tiskanje namesto barvnega

Barvne kartuše so dražje od tistih, ki vsebujejo le črnilo v črni barvi, zato se je pametno v primeru, ko barve niso potrebne, posluževati slednjega. Odločite se lahko tudi za tiskanje v slabši kvaliteti. To lahko izvedete tako, da pri nastavitvah tiskalnika preklopite na ekonomični način tiskanja. Tudi na tak način boste oklestili stroške črnila.

Poslužujte se pogostega tiskanja

Če so med posameznimi tiskanji dolgi časovni presledki, potem bo življenjska doba kartuše krajša, kot bi bila sicer. Zato je priporočljivo, da kaj malega natisnete vsaj enkrat do dvakrat na teden. Na tak način se boste izognili možnosti, da bi se kartuše izsušile in jih boste lahko uporabljali dlje časa.

Ko končate s tiskanjem, ugasnite tiskalnik

Ko končate s tiskanjem in veste, da tiskalnik nekaj časa ne boste uporabljali, je priporočljivo, da ga vmes ugasnete. V času, ko je tiskalnik na mirovanju, se namreč kartuše premaknejo v prvotno lego, v kateri so zaščitene pred morebitno izsušitvijo.