Virtualna pisarna ali coworking?

Podjetniki, ki so šele na začetku svoje poslovne poti, pogosto razmišljajo o tem, kako imeti kar najnižje stroške in kar največ poslovnih prednosti. Nekateri se zaradi tega odločijo ua coworking, rešitev za druge pa je virtualna pisarna oziroma najem poslovnega naslova.

Kaj so prednosti enega in kaj drugega?

Coworking se ne obnese za vsakogar

Če želite stroške poslovanja zmanjšati, je skupinski najem poslovnega prostora ena od možnih rešitev. Vendar smisel coworkinga ni v tem – ni bistveno, da se znižajo le stroški za najem, temveč je predvsem pomembno, da se združijo ljudje, ki lahko eden drugemu pomagajo pri uspehu. Če se ukvarjate z dejavnostjo, kjer ste bolj kot ne samozadostni, vam druženje z drugimi podjetniki v istih prostorih morda ne bo ugajalo.

Kaj pa virtualna pisarna?

Virtualna pisarna rešuje dve težavi: potrebo po uradnem naslovu za registracijo in zniževanje stroškov. Pri njej ne gre za to, da dejansko potrebujete prostor za delo. Viartualna pisarna vam za majhno mesečno plačilo zagotovi sedež podjetja in vam tako omogoča, da sploh postanete podjetnik. Če prostore kdaj vendarle potrebujete za kak sestanek, pa pri ponudniku najamete prostor in ga plačate po urah uporabe. Mesečni strošek je tako še vseeno nižćji kot bi bil, če se odločite za coworking. Večinoma plačate zgolj fiksni mesečni mesečni najem ter uporabo prostora po dejanski porabi. Pri coworking pisarnah pa so stroški najema, elektrike, ogrevanja in vsega ostalega lahko višji, poravnati pa jih morate ne glede na to, koliko pisarno dejansko uporabljate v primerjavi z drugimi.

Kaj je bolje?

Coworking je gotovo odličen način dela, če imate od njega korist – če vas povezuje z drugimi podjetniki, s katerimi si pomagate, izmenjujete izkušnje, imate morda celo isto usmeritev ali področje dela. Da bi se zanj odločili zgolj zato, ker je skupni najem cenejši, pa ni smiselno – virtualna pisarna je še vedno bolj ugodna rešitev!