Za poslovanje potrebujete poslovni račun

Družbe, ki imajo naziv organizacije, podjetja ali samostojnega podjetja, potrebujejo poslovni račun. Pri samostojnih podjetnikih je to lahko osebni račun, vendar, da se lahko vpiše v imenik AJPES, mora biti označen s T.

Veliko stvari na poslovnem računu je lahko opravljenih preko spleta, vendar ne vse. Že takoj ob ustanovitvi podjetja, se mora namreč pooblaščena oseba (ki je lahko direktor ali druga za to pooblaščena oseba) javiti na poslovalnici banke, kjer se identificira. Nekatere izmed bank lahko razlikujejo med dvema vrstama pooblastil. Prvo pooblastilo je za razpolaganje z računom na banki, drugo pooblastilo pa je za dostop do računa preko spletne banke.

Samostojni podjetniki morajo za odprtje računa obiskati VEM točko, kjer po izpolnjenih obrazcih pridobi akt o ustanovitvi, nato pa se morajo napotiti na želeno banko, kjer odprejo poslovni račun. Organizacija d.o.o.za razliko od drugih organizacij potrebuje osnovni kapital, zaradi česar se tudi postopek za vpis poslovnega računa malo bolj zaplete. Ustanovitelj podjetja se mora najprej zglasiti na VEM točki ali pri notarju, kjer pridobi akt o ustanovitvi podjetja. Nato vplača osnovni kapital na izbrani banki ali preko sistema VEM. Ko je to opravljeno se mora odpraviti še k VEM točki ali k notarju, kjer uredi vpis v sodni in poslovni imenik. Na koncu mora na banki še spremeniti začasni račun v poslovnega.

Za urejanje poslovnega računa je e-bančništvo najbolj priporočljivo. Bojazni pri izbiri prave banke za to ni, saj to ponujajo vse banke, ki poslujejo v Sloveniji. Razlikujejo pa se načini dostopa do elektronskega bančništva. Nekatere banke ponujajo dostop preko spleta, druge preko programa Halcom, spet tretje imajo obe možnosti. Elektronsko bančništvo je enostavneje, hitrejše in ugodnejše zaradi cenejših transakcij. So pa za to začetni stroški dražji. Če za e-banko potrebujete kartico in čitalnik, vas to lahko stane približno sto evrov, če pa potrebujete kvalificirano potrdilo, vas bo to stalo od 10 do 15 evrov letno.

Za poslovni račun boste morali plačevati še nadomestilo za vodenje računa ter nadomestilo (če se boste za to odločili) za uporabo e-bančništva. Mesečno vas to približno stane od 15 do 30 evrov, odvisno od števila transakcij.