registrirati vašo blagovno znamko

Blagovna znamka podjetja – kako jo zaščititi?

Blagovna znamka je za vsako podjetje izjemnega pomena. Gre za ime podjetja in za njegov logotip, torej za nekaj, kar vsaka stranka poveže s storitvami in izdelki, ki jih podjetje ponuja. Ko vidimo velik rdeč M, se takoj spomnimo na McDonalds, ko vidimo kljukico na supergah, vemo, da gre za Nike. Bolj kot je podjetje prepoznavno in uspešno, bolj si blagovno znamko vtisne v spomin širša javnost.

Kot je znamka nekaj, kar zelo pomaga pri prodaji izdelkov in pri stranki zbudi pozitivne občutke, se na tem področju dogaja tudi veliko zlorab. Nekatera druga podjetja, ki šele vstopajo na trg, želijo izkoristiti sloves močne znamke sebi v prid. Tako lahko podobne izdelke prodajajo pod podobnim imenom ali logotipom. Tako pri strankah ustvarijo zmedo in si na tak način dvignejo prodajo. Tovrstne zlorabe pa je možno kaznovati in preprečiti le v primeru, če je prepoznavno podjetje poprej zaščitilo svojo blagovno znamko.

Kako zaščititi blagovno znamko?

Kako torej to izvesti? Registracijo znamke lahko opravite sami ali pa se v te namene povežete s podjetjem, ki postopek vzame v svoje roke na podlagi vašega pooblastila. Druga opcija je vsekakor bolj priporočljiva, saj se boste izognili dolgotrajnim poizvedovanjem, kako morate izpolniti vlogo, kaj priložiti, na kaj morate biti pozorni. Na tak način boste prihranili čas za opravljanje vaše vsakodnevne dejavnosti.

Postopek registracije običajno traja nekaj mesecev. Vse skupaj se ureja na Uradu za intelektualno lastnino, kjer bo vaš postopek prevzel referent. Najprej bo preveril, če je vloga popolna in če je predlagano znamko sploh možno registrirati. Če / ko boste odgovora na obe vprašanji pozitivni, se podatke o vašem podjetju in znamki objavi na njihovih spletnih straneh. Začne teči 90 dnevni rok, znogtraj katerega se lahko na predlog registracije pritoži vsak, ki meni, da gre za enako ali zelo podobnno znamko eni, ki že obstaja. Če ni nobene (upravičene) pritožbe po preteku 3 mesecev, je registracija izvedena in velja za naslednjih 10 let.