Kdaj je čas, da najamem odvetnika za moje mlado podjetje?

Med številnimi drugimi težavami in vprašanji s katerimi se soočajo mladi podjetniki, je tudi vprašanje, kdaj in sploh če potrebujejo odvetnika za njihovo podjetje. Pravniki imajo zelo visoke urne postavke in mlado podjetje nima veliko financ na voljo. Posledično veliko podjetji se odloči za pravno svetovanje samo takrat, ko že globoko zabredejo v težave.

Odvetniki, usposobljeni za delo v podjetju, imajo znanje o delovanju podjetja in zakonih, na katere mora biti pozoren vsak podjetnik. Poznajo zakone, ki zadevajo avtorske pravice, blagovno znamko, davke, zakone o zaposlitvah posameznikov, itd. Velika podjetja imajo odvetnike specializirane za vsako posamezno področje.

Če vam je pravno svetovanje prevelik strošek, se lahko o določenih zadevah tudi sami izobrazite. Pazljivi morate biti na to, da prebirate legitimno literaturo. Koristni so tudi internetni forumi, vendar ne morete vsakega prijeti za besedo. Lahko si sami naredite poslovni načrt in vam ga samo pravnik temeljito pregleda. Sami raziščete o imenu za vaš posel in o zakonih, ki so vezani nanj. Kot npr. kakšne besede ali besedne zveze lahko uporabljate; ali si že kdo drug lasti enako ime in kaj potem lahko storite; ali lahko uporabljate tujo besedo za ime; itd. Vse to lahko izbrskate na raznih spletnih straneh. Splet vam lahko tudi razkrije kje in kako pridete do identifikacijske številke za podjetje. To je zelo pomemben korak, saj če želite legitimno poslovati, morate obvezno postati davčni zavezanec.

Ko bo vaše podjetje postavljeno na noge, ne odlašajte z zaposlitvijo pravnika, saj pravno svetovanje boste potrebovali skoraj pri vsakem koraku vašega podjetja. A še pomnite kaj pravi stari ljudski pregovor? Bolje preventiva kot pa kurativa.