konopljini-proteini-naravni-vir-esencialnih-mascobnih-kislin

Konopljini proteini kot naravni vir esencialnih maščobnih kislin

Naravni konopljini proteini so na voljo v prahu. Pridobivajo jih tako, da zmeljejo semena iz konoplje. Beljakovinski naravni prah velja za super živilo, saj vsebuje zdrave maščobe, ki jim pravimo tudi esencialne maščobne kisline, kot sta omega 3 in omega 6 maščobni kislini. Ker ju telo ne more proizvesti samo, jih lahko vnesemo v telo samo s hrano.

Dodatek k prehrani iz semen konoplje vsebuje tudi druga pomembna mikrohranila, kot je vitamin E, kalij, magnezij, kalcij, železo in cink. Beljakovinski prah je rjavkasto zelene barve in ima okus po oreščkih in listnati zelenjavi. Prah lahko dodamo v napitke in smoothije oziroma ga stresemo v posodo blenderja z drugimi živili. Priporočljivo je, da ga popijemo pred vadbo ali takoj po njej.

Konopljini proteini kot popolna rastlinska beljakovina

Proteinski prah iz semen konoplje je visokokakovostni rastlinski protein, ki vsebuje dvajset aminokislin, ki so pomembni gradniki beljakovin. Beljakovine pa so ključne za razvoj, rast in obnavljanje mišic, tkiv in vitalnih organov. Prav tako pomagajo pri krepitvi metabolizma in povečujejo izgorevanje maščob.

Dodatek k prehrani v obliki prahu vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, ki jih lahko dobimo samo iz hrane. To je za rastlinske beljakovine redko, saj večina ne vsebuje aminokisline po imenu lizin. To super živilo se dobro absorbira v telesu. Telo lahko skoraj vse aminokisline v živilu porabi za pomembne telesne funkcije.

Konopljini proteini gradijo mišice in zmanjšujejo željo po sladkem

Beljakovinski prah is semen konoplje vsebuje tudi aminokisline z razvejano verigo, kot je valin, izolevcin in levcin. Ta razvejana veriga aminokislin spodbuja sintezo mišičnih beljakovin in rast mišic, kar pomembno vpliva na okrevanje po napornih fizičnih aktivnostih in zmanjšuje bolečine v mišicah. Zato beljakovinski naravni prah uporabljajo tudi športniki, bodybuilderji in drugi telesno aktivni ljudje.

Poleg tega je znano, da dodatek k prehrani iz semen konoplje pomaga pri tem, da ne čutimo tolikšne želje po sladkem. V primerjavi s sojinimi in riževimi beljakovinami, ki so zelo rafinirane in vsebujejo malo vlaknin, so beljakovine iz konoplje bogate s prehranskimi vlakninami, ki pomagajo uravnavati raven glukoze v krvi, zato ne prihaja do padcev energije, prav tako pa se lahko z njimi nasitimo za dlje časa.

Konopljini proteini izboljšujejo prebavo in čistijo debelo črevo

Semena konoplje vsebujejo 80 odstotkov topnih vlaknin in 20 odstotkov netopnih vlaknin. Topne vlaknine upočasnijo prebavo in hranijo dobre bakterije v črevesju. Vežejo se na snovi, kot sta holesterol in sladkor, ter preprečujejo oziroma upočasnjujejo njihovo absorpcijo v krvi. To pomaga pri uravnavanju ravni holesterola. Netopne vlaknine pa se ne raztopijo v vodi, zato preprečujejo težave z zaprtjem in odvajanjem blata.

Naravni konopljini proteini zaradi bogate vsebnosti vlaknin pripomorejo k temu, da po naravni poti čistijo debelo črevo, pri čemer tudi zmanjšujejo težave z zaprtjem in odstranjujejo strupe, toksine in odpadne snovi iz telesa. Zato beljakovinski prah lahko uporabljamo tudi kot dodatek pri naravnem razstrupljanju telesa in si privoščimo kuro na vsakih nekaj mesecev.