zobni-implantati-funkcionalna-in-estetska-resitev

Zobni implantati – funkcionalna in estetska rešitev za manjkajoče zobe

Zobni implantati so v zadnjem desetletju dosegli popularnost pri zdravljenju manjkajočih zob, saj nudijo funkcionalno in estetsko rešitev ter dolgo življenjsko dobo. Vsadki povrnejo lep nasmeh, saj so zobne krone izdelane po meri in se skladajo z zdravimi zobmi v okolici, ter zagotavljajo stabilnost.

Odločitev o tem, ali so vsadki najbolj ustrezna izbira za zdravljenje manjkajočih zob, je odvisna tudi od mnenja zobozdravnika, saj na to vpliva več dejavnikov. Sicer velja, da so vsadki nekoliko dražji od druge protetike, kot so snemne in fiksne zobne proteze ter zobni mostički, vendar na dolgi rok nudijo veliko prednosti. Prav tako so enostavni za vzdrževanje in trajajo več desetletij, še posebej, če je čeljustna kost dovolj močna.

Zobni implantati za brezskrbno žvečenje hrane in govorjenje

Zobne proteze marsikomu povzročajo nelagodje, saj ne nudijo optimalne funkcionalnosti, kar se tiče žvečenja trše hrane in govorjenja, pri čemer lahko prihaja do šušljanja. Pacienti z zobnimi protezi niso najbolj sproščeni, saj morajo nenehno zagotavljati, da s pomočjo posebnih lepil, lahko protezo dobro pritrdijo na čeljustno kost. Proteze namreč le slonijo na loku in zato ne nudijo optimalne stabilnosti.

Na drugi strani pa zobni vsadki zagotavljajo veliko mero stabilnosti, saj vijaki nadomeščajo zdrave korenine zob in zato protetika ne sloni le na dlesnih. Vsadki dajejo občutek, kot da bi imeli svoje zdrave zobe. Zaradi tega tudi nudijo brezskrbno žvečenje trše hrane in omogočajo, da se pacienti lahko brez sramu nasmehnejo in govorijo z bolj odprtimi usti. Sicer pa je mogoče vsadke kombinirati s fiksnimi protezami. Ta rešitev je smiselna predvsem pri zdravljenju brezzobosti.

Zobni implantati povrnejo lep nasmeh in samozavest

Ker vsadki nudijo veliko mero stabilnosti, so pacienti tudi bolj sproščeni pri prehranjevanju in govoru. Velikokrat se namreč zgodi, da zobne proteze padajo iz ust, ker niso dobro usidrane ali zalepljene na lok dlesni, kar ljudem povzroča številna neprijetnosti, zato jih je vsakič znova strah, ali bo lepilo popustilo in se bodo znašli v neprijetni situaciji pred sogovornikom.

Ker pa so zobni vsadki pričvrščeni v čeljustno kost, ne prihaja do tega, da bi se ljudje bali, da se bo protetika majala in padala iz ust. Prav tako ti protetični nadomestki povrnejo lep nasmeh in samozavest, saj drugi ne morejo opaziti, da so to umetni zobje. Zobne krone pa so tudi izdelane po meri, zato se zdi, da ima pacient svoje zobe, poleg tega pa se z njimi dobro počuti, saj ga nič ne tišči in ovira.

Zobni implantati in enostavna ustna higiena

Prednost vsadkov je tudi v tem, da nudijo enostavno ustno higieno. To pomeni, da pacient lahko ščetka in nitka zobe na enak način, kot je to počel s svojimi zobmi. S tem se tudi ohranja dobra ustna higiena, ki podaljšuje življenjsko dobo protetike in ohranja zdrave dlesni.

Na primer, proteze je težje čistiti, saj jih je potrebno dati iz ust, namakati v posebni raztopini in čistiti s posebnimi pripomočki. Poleg tega zobni implantati tudi ohranjajo čeljustno kost, saj preprečujejo nadaljnjo izgubo kostne gostote, ki je pri nošenju protez bolj pogost pojav.