zobni-implantati

Zobni implantati v svojih prednostih sodobne tehnologije zdravljenja

Zobni implantati so visokotehnološki nadomestni zobje, ki posnemajo celotno strukturo zobovja. Zobozdravnik pričvrsti titanovo korenino v čeljustno kost, zato da lahko umetni zob podpre mostičke ali proteze. Lahko pa se pričvrsti povsem samostojno, kadar pacientu manjka le en zob. Vsadki izgledajo in delujejo kot pravi zobje, ob pravilni negi pa lahko trajajo celo življenje.

Vstavljanje vsadkov se uporablja za zdravljenje posameznih manjkajočih zob, več njih ali pa za zdravljenje brezzobosti, pri čemer ima pacient zelo malo svojih zob.. Tehnologija zobnih vsadkov je, zaradi svojih številnih prednosti in v primerjavi s prejšnjimi postopki zdravljenj, postala najsodobnejša rešitev za nadomeščanje zob.

Zobni implantati funkcionirajo kot naravni zobje

Ena izmed največjih prednosti vsadkov je tem, da ohranjajo oziroma omogočajo optimalno moč žvečenja. Večina pacientov z vsadki žveči hrano enako kot poprej z naravnimi zobmi, tistimi, ki so bili zdravi. Prav tako pa si pacienti lahko normalno ščetkajo in nitkajo zobe.

Vsadki v čeljusti lahko trajajo celo življenje

Medtem ko zobni mostički trajajo le približno deset let, lahko vsadki, pričvrščeni v čeljustno kost, trajajo celo življenje. Vsadek je izdelan iz trpežnega titana in se integrira s čeljustno kostjo, zato predstavlja močan nadomestni zob. Uporabljeni materiali so bio kompatibilni, kar pomeni, da vsadek ni strupen in ga telo ne zavrne.

Zobni implantati preprečujejo izgubo čeljustne kosti

Izguba kosti se lahko pojavi v čeljusti, kadar v določenem predelu ni zobnih korenin ali vsadkov, ki spodbujajo prekrvavitev in moč kosti. Struktura čeljustne kosti se zaradi pomanjkanja stimulacije poslabša v praznem prostoru, kjer ni zoba. Zato je pomembno, da že v prvem letu po izgubi zoba pacient odide k zobozdravniku, da mu pričvrsti vsadek, saj v tem obdobju lahko to območje kosti izgubi kar 25 odstotkov svojega prvotnega volumna.

Zobne proteze, ki niso podprte z vsadki, lahko še dodatno pospešijo izgubo čeljustne kosti, saj pogosto postanejo ohlapne, nato pa se drgnejo ob koščeni greben in ga postopoma nosijo proč. Ker vsadek nadomešča korenino, pri tem zagotavlja potrebno stimulacijo za naravno rast kosti.

Zobni implantati ohranjajo stabilnost sosednjih zob

Prepad med manjkajočim zobom, brez vstavitve vsadka, lahko povzroči, da se sosednji zobje začnejo nepravilno premikati proti reži. To zobe potegne iz prvotnega položaja, kar pa lahko vpliva na pacientov ugriz, sposobnost žvečenja in videz preostalih zob.

Zobni implantati so pomembni za čim hitrejše zdravljenje, saj v nasprotnem primeru, prazna luknja med zobema lahko kasneje povzroči določene motnje, ki otežujejo zdravljenje. Tako lahko slab ugriz privede do težav s čeljustnim sklepom, ki pa pacientu povzroča bolečino in glavobole.