izstavljanje-e-racunov-je-povsem-preprosto

Ste vedeli, da je izstavljanje e-računov povsem preprosto?

Nekateri podjetniki imajo pomisleke pred postopki, kot je izstavljanje e-računov. Res je, da se na tem področju srečamo z nekaterimi dodatnimi opravki in zahtevami, a v resnici je možno na ta način močno poenostaviti poslovanje v praktično vsakem podjetju. Navsezadnje se praktično vsa sodobna podjetja poslužujejo programske opreme za izstavljanje računov, tudi e-računi postajajo kar privzeta opcija pri poslovanju. Z elektronskimi računi se bomo torej gotovo srečali, zato se je pametno pripraviti tudi na izstavljanje takšnih računov.

Zelo verjetno je, da kakšna velika prilagoditev sploh ne bo potrebna. Če že uporabljamo računovodski program, nam ta verjetno omogoča tudi izstavljanje e-računov. Vedeti moramo le, kaj je e-račun in kaj nam omogoča, nato bomo funkcionalnosti svoje programske opreme lahko najbolje izkoristili.

Izstavljanje e-računov ima nekatere posebnosti

Brez skrbi, na sam postopek izstavljanja računa to ne vpliva kaj dosti, a vsekakor imajo e-računi nekatere posebnosti, na katere moramo biti pozorni. Že takoj bomo opazili nekatere razlike v primerjavi z navadnimi računi, so pa tu tudi nekateri detajli.

E-račun ni le navadni račun v digitalni obliki, čeprav dobimo običajno tudi takšno kopijo. Sam e-račun se pripravi v drugačni obliki, dobimo ga kot xml datoteko in posebno ovojnico, ki omogoča avtomatizirano obdelavo. Tako predstavlja e-račun pravzaprav tri datoteke, ki pa se v postopku izstavljanja računa pripravijo avtomatsko in z njimi nimamo posebnega dela.

Tako je v praksi izstavljanje e-računov povsem enostavno in ne bomo imeli nepotrebnega dela ali stroškov. Poznati moramo le razliko med navadnimi in e-računi, da ne bomo povzročili kakšne zmede.

Komu se priporoča izstavljanje e-računov?

V nekaterih primerih je izstavljanje e-računov kar zahtevano, je pa pogosto zelo priporočljivo, saj nam e-računi ponujajo številne prednosti, ki jih bomo želeli izkoristiti.

Predvsem je treba pripravljati e-račune v primeru, da poslujemo s proračunskimi uporabniki, to določajo predpisi. Pogosto so to kakšna večja podjetja, ki imajo poslovne procese urejene tako, da omogočajo zelo učinkovito obdelavo e-računov, zato je to daleč najboljša rešitev. A tudi druga podjetja imajo takšne zmožnosti, zato se pripravljajo e-računi za mnoge prejemnike, ne glede na to, ali so proračunski uporabniki ali ne.

Vsako podjetje se lahko odloči, da bo poslovalo z e-računi. Tako svojim strankam omogoča zelo enostavno in učinkovito delo z računi. Za izstavljanje e-računov se odločimo predvsem v primeru, da poslujemo večinoma s podjetji, ki to lahko izkoristijo.

Za izstavljanje e-računov potrebujemo pravi program

Računovodski programi imajo funkcije za delo z e-računi. Tu so na voljo razne praktične funkcije:

  • Izstavljanje e-računov
  • Pošiljanje e-računa prejemniku
  • Knjiženje in vodenje evidenc
  • Obdelava e-računov v spletni banki

Ti programi se načeloma dobro povezujejo še z drugimi računovodskimi in poslovnimi sistemi. V večjih podjetjih se uporabljajo programi, ki odlično integrirajo vse te funkcionalnosti, delo z računi je v veliki meri avtomatizirano. A tudi v manjših podjetjih lahko vzpostavimo zelo učinkovite poslovne procese, ki vključujejo izstavljanje e-računov. Tako bomo v kar največji meri izkoristili prednosti, ki jih prinašajo takšni računi – to je sodoben način poslovanja, s katerim se bomo gotovo srečali tudi v prihodnosti.